torsdag 27. mai 2010

Offentlig sektor: sinker i lærlingeformidlingen

I dag har Yrkesopplæringsnemda møte der resultatene av formidlingen av lærlingeplasser hittil i år legges frem. Det er gledelig at det er formidlet flere lærlingeplasser enn i fjor (190 mot 169). I NHO håper vi at dette er en indikasjon på at det fylkeskommunale vedtaket om økt lærlingetilskudd i 2010 har effekt. Det er i alle fall en utvikling som er så viktig og gledelig at tilskuddet bør fortsette slik at vi får empirisk grunnlag til å slå fast om det virker etter hensikten eller ikke.


Det som ikke er like gledelig er fordelingen av arbeidsgivernes evne til å ta ombord lærlinger. Dersom etterspørselen etter lærlingeplasser fordeles etter sektorer som det utdannes arbeidskraft til ser en at offentlig virksomhet (i denne sammenhen, kommunene i praksis) ligger skammelig langt bak privat næringsliv.

For mens yrkesfag som typisk rekrutteres til privat sektor hittil å år har stablet på beina lærlingeplasser til 14% av behovet, har offentlig sektor bare tatt ombord 4% av alle de som trenger lærlingeplasser - først og fremt i pleie- og omsorgsfagene og i barne- og ungdomsarbedierfagene. I blandet sektor - det vil si de elevgruppene som bør være like aktuelle som lærlinger både i offentlig og privat sektor er 9% av behovet ivaretatt så langt i år.

Disse tallene viser for det første at utfordringene med å få på plass flere lærlingepalsser fortsatt er viktig. Men dernest viser tallene at det offentlig må skjerpe seg. Offentlige arbeidsgivere har et samfunnsansvar akkurat som private. Det viktigste,langsiktige samfunnsansvaret er å sikre forsvarlig (lønnsom) drift i fremtiden. Da kan ingen arbedisgivere fraskrive seg ansvaret for å bidra til nødvendig fagopplæring og -utvikling så langt de evner.

I neste omgangbringer de lave formidlingstallene i offentlig sektor ved til bålet omkring privat drift av offentlige tjenester. Det imøteser flere medlemmer i NHO, og med en svak innsats på utdanning til yrkesfagene i offentlig sektor er det uansvarlig kortsiktig å utelukke muligheten for at private aktører kan levere fullgode tjenester til innbyggerne - i verste tilfelle også med fagutdannet personell fordi de har tatt lærlingeutfordringen på alvor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar