torsdag 13. mai 2010

Livslang læring - nytt partnerskap?

The Economist omtaler i en artikkel utfordringene ved kompetanseutvikling av eldre arbeidstakere. Artikkelen peker både på motivasjonsutfordringene hos den enkelte arbeidstaker, og arbeidsgivers bekymring for lønnsomhet ved kompetanseutvikling av eldre arbeidstakere. Det er artikkelens fokus på at vellykket kompetanseutvikling helst skjer i tett tilknytning til arbeidsplassen og arbeidsoppgavene som fanget min interesse. Artikkelen fokuserer spesielt på ledere, men utfordringene og endringstakten i samfunnet gjør at verken ledere eller medarbeidere har en vedlikeholdsfri kunnskapsbase.
I Østfold har partene i arbedislivet lang og god erfaring i både store og små samarbeidsprosjekter. Vi har fått mye oppmerksomhet rundt de små og nære tiltakene som synliggjøres i prosjektene "Sammen bedre på IA", og vi følger opp i et tilsvarende prosjekt "Sammen bedre på klima".
Tilnærmingen til bedriftsnær opplæring er tiltalende. Det sikrer bedriftsrelevant og meningsfull kompetanseutvikling både for medarbeider og bedrift. I tillegg gir det godt grunnlag for kompetanseoverføring mellom medarbeidere - og mellom generasjonene de representerer - og gjerne begge veier. Det er når bedriftene får frem all denne kunnskapen at det åpner seg store muligheter for utvikling. Derfor bør bedriftene ha stor egeninteresse av å legge til rette for kompetanseutvikling og kunnskapsoverføring også for eldre arbeidstakere. Men eldre arbeidstakere må også ta ansvar for egen læring - på arbeidsplassen som i livet ellers. Jeg tror ikke på nysgjerrighet og vitebegjær er absolutt aldersbetinget - jeg har sett nok gode eksempler på vitalitet og nytenkning hos mennesker langt bortenfor pensjonsalder. Og jeg har sett fravær av det samme hos mennesker som ikke engang er halvveis i yrkeslivet. Det vil si; de burde kanskje være halvveis. Faren er at med fravær av vitebegjær og i mangel av kontinuerlig læring diskvalifiserer man seg selv fra det ordinære arbeidslivet veldig fort.
Derfor kan artikkelen i The Economist sammen med samarbeidserfaringene i Østfold brukes til nye samarbeidsprosjekter omkring bedriftsnær, og seniorrettet kompetanseutvikling og kunnskapsoverføring. Det skal jeg i det minste ta med meg til de ulike interessentene i Østfold.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar