torsdag 26. august 2010

Borg 2016

Kommunestørrelser og kommunesammenslåing seiler opp på den politiske agendaen denne uken. Som en del av NHOs oppkjøring til Småtinget fokuserer NHO på behovet for å slå sammen flere kommunene. Det er mange forhold omkring tjenestekvalitet som taler for det; de minste kommunene er få små til at de på en betryggende og konsistent måte kan holde og utvikle kompetanse langs hele den kommunale oppgaveporteføljen.
Tirsdag kveld var det folkemøte i Fredrikstad i forbindelse med kommuneplanen. I paneldebatten tok Fredriksstad Blad-redaktør og svoren FFK-tilhenger Erling Omvik til orde for kommunesammenslåing mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Omviks poeng er at det ikke dreier seg om å fusjonere verken fotballag eller ishockeylag, men å gjøre de to kommunene bes tmulig i stand til å yte tjenester effektivt og å sikre forsvarlig forvaltning.
Onsdag kom fylkesordfører Ole Haabeth med fusjonstanker for Fredrikstad og Sarpsborg, og knyttet dem til Sarpsborgs 1000-års jubileum i 2016. 1000-årsjubileet er en ypperlig anledning til å bygge Borg på nytt. Det dreier seg fortsatt ikke om å gjøre hele Nedre Glomma til ett i alle sammenhenger - til det er grendestrukturene for sterke og gode. Det dreier seg om mulighetene Nedre Glomma trenger for å utvikle seg videre best mulig, og samtidig sikre effektiv drift. Haabeths tanker er politisk dristige, men prisverdig ærlige og konkrete. De fortjener å bli tatt på alvor - ikke bare fordi NHO peker på det samme, men fordi det ikke kan utelukkes at de er riktige - både når det gjelder effektivitet, kvalitet og ikke minst kort, men tilstrekkelig gjennomføringstid.

3 kommentarer:

  1. Den bypatriotismen er jo direkte usunn. Mener vi først og fremst har og bør føle tilhørighet til skolekretsen vår, med tilhørende fotballklubb, nærbutikk osv. Dernest bør vi være regionpatrioter, ikke bypatrioter. Det åpner for en utvikling hvor alle regionens 130.000 innbyggere benytter seg av alle regionens tilbud til regionens beste, enten det innebærer at en Gressvik-familie bader på Badeland på Grålum, en selbaking drar på Jahn Teigen-konsert i Kulås eller at en Kurland-mann tar seg jobb på Øra eller utepils på brygga i Fredrikstad. I dette bildet må vi ha én kommune som får gjennomslag sentralt for at vi skal behandles som et av landets 5 store urbane områder. Og den kommunen må samtidig ha øye for at begge bysentrene + Værste og Grålum skal ha en positiv utvikling, og at flest mulig skal få gjort nødvendige ærend også lokalt - som innebærer at man ikke må glemme mindre knutepunkter som Gressvik, Sellebakk, Greåker, Borgenhaugen og Kurland. Synes disse stedene burde ha både gode bussforbindelser og lokale kommunale serviceskranker og NAV-kontorer. Etter kommunesammenslåingene på 1990-tallet gikk vi fra "9 av alt til 2 av alt". Har mer troa på "9 av mye og 1 av resten". Visse ting må være skikkelig lokalt, andre ting bør ha så stort fagmiljø som mulig.

    SvarSlett
  2. Hei, uansett hvordan kommunestrukturen vil se ut fremover - både i Nedre Glomma og andre steder - vil jo folk fortsatt bo i de ulike grendene. Så det dreier seg jo verken om avfolkning eller tvangsflytting, men betyggende kvalitet i kommunenes oppgaver som blir mer og mer krevende.

    SvarSlett
  3. Tromse by er litt større enn Østfold fylke. Hvorfor ikke gjøre hele fylket om til en storkommune? I Tromsø har man ikke 5-6 sykehus, alle studieretninger i videregående skole innenfor 5 minutters kjøring, vinmonopol i hvert lite hjørne. Tenk hva man kunne spare bare ved å legge ned alle kommunene i Østfold! Fylkeskommunen gjøres om til rådhus, mens alle rådhus rundt om kring - f.eks. i Fredrikstad - kan gjøres om til gamlehjem, skoler eller barnehager. Slutt å tenkt smått om sammenslåinger. Østfold er akkurat passe stort for en by å være :D

    SvarSlett