mandag 25. oktober 2010

Er tilsynsrazzia riktig maktbruk?

I helgen har en rekke offentlige myndigheter og tilsyn hatt felles aksjon mot utelivsbransjen i Nedre Glomma. Flere utesteder er blitt omringet av blålys som på bildet i Fredriksstad Blads reportasje fra en av razziane.
NHO er blant de første til å fremheve at seriøse aktører i utelivsbransjen må ha orden i sakene, men jeg stiller meg spørsmålet om dette er den eneste, og mest effektive form for kontrollinnsats - tatt i betraktning både myndighetenes ressursbruk og belastningen for de som blir berørt. For det er mange som blir berørt: både seriøse aktører som får inngangsdørene sine blokkert av hele blålysbatteriet og ikke minst disse etablissementenes kunder som får ødelagt sin utekveld.
I dag inviterte jeg Arbeidstilsynets regiondirektør til en dialog for å finne frem til andre, gjerne koordinerte, tilsynsformer, som i større grad skjermer kundene og som spisses enda bedre for å ta de useriøse værstingene fremfor å tekkes media. Uten å ta stilling til de avvik som er identifisert eller de virksomhetene som ble kontrollert søndag, så fremstår kooridinerte tilsynsrazzia som ganske voldsom bruk av lovlige maktmidler fra de ulike myndighetene. Da bør "fangsten" stå i forhold til planlegging gjennom god etterretning som legitimerer ressursinnsatsen og sannsynliggjør at den koordinerte og belastende maktbruken er tvingende nødvendig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar